top of page

Anatomi Hofte

Jevne og runde hoftehoder, jevn og sidelik brunskhøyde. Ingen påleiringer langs leddet. Vanlig røntgen sier noe om benoppbyggingen og om leddets beskaffenhet. Ingen bløtdeler som kapsel, labrum eller muskler kan vurderes på vanlig røntgen.

Normal hofterøntgen

Vi skiller mellom det som er i ledd og det som er utenfor ledd. Vi snakker derfor om forandringer innenfor kapsel, eller utenfor kapsel. 

Labrum og kapsel

Innerst rundt hofteskålen ligger en brem. Den kalles leddleppen eller menisken i hofteleddet.  Strukturen heter labrum.

Selve leddet omsluttes av en kompleks båndstruktur som danner en tett pose rundt leddet. Dette er kapselen. Den gir stabilitet til leddet og holder smørevæsken på plass. Innsiden av kapselen er kledd av en hinne som produserer væske. Synovialhinnen. Denne kan bli irritert og smertefull. Selve leddet har i utgangspunktet plass til liten væskeøkning. Ved en infeksjon vil leddet derfor føles stivt.

Artrose - slitasje

Leddet deformeres, brusken slites ned. Påleiringer rundt hoftehodet (CAM) og langs hofteskålkanten (pincer) hindrer bevegelse. Dersom Labrum kommer i klem og får rifter kalles dette FAI (femuroacetabular impingement).

Påleiringene kan freses ned og labrum sys fast eller jevnes til dersom ikke slitasjen i selve leddet har kommet for langt. Om ikke hofteskopi er et alternativ kan injeksjon av "smøring" utsette protesekirurgi.

Konsultasjon og postopertivt

Jeg bruker ofte tegninger under konsultasjon og etter operasjoner. Det gir pasientene en bedre innsikt i sitt sykdomsbilde eller skade.

bottom of page